Een trombosebeen ontstaat wanneer bloed samenklontert en een stolsel vormt dat de bloedstroom in een diepe ader van het been (gedeeltelijk) blokkeert. Dit staat bekend als diepe veneuze trombose (DVT). Het is een ernstige aandoening omdat een stolsel kan losraken en naar de longen kan reizen, wat kan leiden tot een levensbedreigende longembolie.
Veel mensen associëren bloedstolsels vooral met hartproblemen, maar veneuze trombose komt veel vaker voor in de benen. Bloed moet daar immers tegen de zwaartekracht in terugstromen naar het hart — en als de kleppen in de aderen verzwakt of beschadigd zijn, zoals bij spataderen, neemt het risico op een trombosebeen toe. Lees hier meer over spataderen en hun oorzaken.
De symptomen van een trombosebeen treden vaak plotseling op en treffen meestal slechts één been. Let op de volgende tekenen:
Deze symptomen kunnen lijken op spierpijn of vermoeidheid, maar bij een trombosebeen zijn ze vaak heviger en houden ze langer aan. Meer over andere oorzaken van pijn in de benen lees je hier.
Een trombosebeen kan ontstaan door factoren die bekend staan als de triade van Virchow: vertraagde bloedstroom, veranderingen in de bloedsamenstelling of schade aan de bloedvatwand. Risicofactoren zijn onder andere:
Mensen met veneuze insufficiëntie hebben een verhoogd risico. Meer hierover lees je in ons artikel veneuze insufficiëntie: een overzicht.
Bij verdenking op een trombosebeen is het belangrijk om direct medische hulp in te schakelen. De diagnose wordt meestal gesteld met behulp van een duplexonderzoek en een D-dimeertest.
De behandeling bestaat doorgaans uit bloedverdunners die je drie tot zes maanden gebruikt. Compressiekousen worden vaak geadviseerd om de bloedcirculatie te verbeteren en complicaties te voorkomen. Meer informatie over behandelingen vind je hier.
Spataderen kunnen het risico op het ontwikkelen van een trombosebeen verhogen. Door falende aderkleppen kan bloed zich ophopen en een stolsel vormen.
Ervaar je spataderen samen met zwelling, roodheid of warmte in één been, laat dit dan onderzoeken. Bekijk hier hoe je spataderen kunt voorkomen.
Om het verschil tussen een trombosebeen en gewone vermoeide benen te verduidelijken, zie onderstaande vergelijking:
Twijfel je over je klachten? Raadpleeg dan altijd een arts.
Vroege herkenning van een trombosebeen kan levensreddend zijn. Zwelling, pijn of warmte in één been zijn alarmsignalen die je serieus moet nemen. Bij Vaatzorgkliniek zien we regelmatig patiënten die te laat hulp zoeken.
Vroege diagnose en behandeling zijn essentieel om ernstige complicaties te voorkomen. Heb je klachten of twijfels, neem dan gerust contact met ons op voor advies.
Dit artikel is gebaseerd op onderzoek en publicaties uit gerenommeerde bronnen om u van de meest betrouwbare informatie te voorzien. Hier zijn enkele van de belangrijkste gebruikte bronnen:
CDC – Blood Clot Facts & Statistics
https://www.cdc.gov/blood-clots/data-research/facts-stats/index.htmlDeep vein thrombosis: pathogenesis and diagnosis – PubMed:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29399531/Risk Factors for Deep Vein Thrombosis – StatPearls, NCBI Bookshelf:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470215/Door gebruik te maken van deze bronnen weet je zeker dat het artikel gebaseerd is op actuele en wetenschappelijk getoetste informatie.