Oorzaken en behandeling van beenvaatjes
Beenvaatjes zijn als kleine draadachtige bloedvaten die zich oppervlakkig in de huid bevinden. Ze hebben vaak een paarse of blauwachtige kleur en kunnen min of meer zichtbaar zijn. Naast de benen kunnen er ook vaatjes op het gezicht voorkomen. Vaatjes in het gezicht zijn voornamelijk cosmetisch en worden niet bij ons behandeld. Over beide willen we u in dit artikel informeren.
Spataderen of beenvaatjes
Als er onderliggende spataderen zijn in verband met de beenvaatjes, is het een goed idee deze te laten onderzoeken en behandelen vóór de behandeling van de beenvaatjes, omdat er anders een groter risico bestaat dat ze snel terugkeren. Daarom wordt bij een vooronderzoek naar beenvaatjes altijd eerst gekeken naar de aanwezigheid van spataderen, die bij voorkeur eerst worden behandeld.
Omdat veel mensen beenvaatjes ontsierend en dus cosmetisch hinderlijk vinden, komen beenvaatjes in aanmerking voor onderzoek en behandeling. Veel van deze mensen voelen zich beperkt in hun kledingkeuze waarin hun benen te zien zijn, bijvoorbeeld omdat ze zich schamen dat hun beenvaatjes op hun benen te zien zijn.
Gemakkelijk te behandelen beenvaatjes
Beenvaatjes worden het best behandeld met zogenaamde micro-injecties, ook wel microsclerotherapie genoemd. Bij microsclerotherapie wordt met een zeer dunne naald een geneesmiddel rechtstreeks in de kleine adertjes gespoten. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaatjes zich sluiten en samentrekken. Het lichaam zal ze na verloop van tijd elimineren. Meestal verdwijnen de adertjes na een paar weken en vaak zijn er 1-3 behandelingen nodig, afhankelijk van de grootte van de vaatafwijkingen, om een bevredigend resultaat te bereiken.
De injectiebehandelingen worden uitgevoerd door een gediplomeerd gespecialiseerd verpleegkundige. De behandeling duurt ongeveer 60 minuten en u hoeft uw werk, lichamelijke activiteit of reizen niet op te geven.
Beenvaatjes kunnen ook met laser worden behandeld. Het mechanisme is hetzelfde als bij microsclerose - de kleine ader wordt vernietigd, verdwijnt en wordt door het lichaam opgenomen. Laserbehandeling wordt vaak gebruikt om beenvaatjes, of gescheurde bloedvaten, in het gezicht te behandelen.
Wat u kunt doen om te voorkomen dat u beenvaatjes krijgt
Beenvaatjes komen vaker voor bij de bevolking dan de meeste mensen denken. 50 tot 55% van de vrouwen heeft beenvaatjes, bij mannen is dat iets minder - 40 tot 45%. Bij 50-plussers heeft meer dan de helft kleine of grote beenvaatjes.
Genetica, en dus erfelijkheid, is verreweg de belangrijkste factor achter het ontstaan van beenvaatjes, vaathernia's. Er zijn echter ook andere factoren die invloed hebben. Deze omvatten zwangerschap, overgewicht en inactiviteit. Daarnaast kunnen ook hormonale onevenwichtigheden een rol spelen. Lang niet alle factoren zijn te voorkomen en in verreweg de meeste gevallen zijn er geen specifieke redenen aan te wijzen die bijdragen tot het ontstaan van beenvaatjes. Beenvaatjes verdwijnen niet vanzelf.