Wie overweegt om spataderen te laten behandelen, zoekt vaak naar eerlijke informatie over hoe het daarna gaat. Hoe snel herstel je? Wat voel je na afloop? En vooral: hoe ziet het eruit? In dit artikel delen we echte ervaringen na laseren van spataderen en laten we zien wat je kunt verwachten van het resultaat. We bespreken ook het onderwerp spataderen verwijderen voor en na, met uitleg én beeldmateriaal.
Een laserbehandeling van spataderen, ook wel endoveneuze lasertherapie (EVLT of EVLA), is een moderne techniek waarbij de ader van binnenuit wordt dichtgemaakt met hitte. De behandeling wordt onder lokale verdoving uitgevoerd, duurt meestal minder dan een uur en je mag direct daarna weer lopen.
Bij Vaatzorgkliniek passen we deze methode dagelijks toe, met bewezen effectiviteit en minimale hersteltijd.
Patiënten die zoeken op ervaringen na laseren spataderen willen meestal weten:
Deze vragen beantwoorden we op basis van medische kennis én wat onze patiënten zelf terugkoppelen.
Hoewel het per persoon verschilt, verloopt het herstel doorgaans als volgt:
Dag 1–3:
Lichte napijn, blauwe plekken en stijfheid komen vaak voor. De meeste mensen kunnen gewoon lopen en licht werk doen. Een steunkous moet meestal één tot twee weken gedragen worden.
Week 1–2:
De blauwe plekken worden zichtbaarder. Sommige patiënten voelen een trekkend gevoel langs het behandelde traject. De huid kan wat gevoelig zijn, vooral rond de insteekplek.
Week 3–6:
De verkleurde plekken verdwijnen geleidelijk. Veel mensen merken dat hun klachten (zoals zware benen of kramp) sterk afnemen.
Week 6–12:
Het definitieve resultaat wordt zichtbaar. De behandelde ader is niet meer zichtbaar en wordt door het lichaam opgeruimd.
Wil je weten hoe spataderen verwijderen voor en na eruitziet? Hieronder vind je voorbeelden van resultaten zoals wij die vaak zien bij onze patiënten.
Het verschil is meestal al binnen een paar weken te zien. Veel mensen zijn verbaasd over hoe snel hun benen weer 'normaal' aanvoelen en eruitzien.
Bij Vaatzorgkliniek horen we vaak de volgende reacties na de behandeling:
Voor een diepere uitleg over hoe spataderen ontstaan en welke behandelingen mogelijk zijn, hebben we een uitgebreide gids geschreven over spataderen en hoe je ze kunt laten verwijderen.
Onze vaatchirurgen zien meestal een snel herstel zonder complicaties. In enkele gevallen is er sprake van verharding onder de huid of gevoeligheid, maar dit verdwijnt doorgaans vanzelf. Patiënten mogen meestal dezelfde dag al weer lopen, en het normale leven wordt snel hervat.
Heb je naast zichtbare aderen ook klachten als pijn of vermoeidheid in de benen? Dan verwijzen we je graag naar onze uitleg over pijn in de benen en de mogelijke oorzaken.
De meeste bijwerkingen zijn mild en tijdelijk, zoals:
Heb je vooral kleine zichtbare vaatjes (zoals berkentakjes of beenvaatjes)? Dan kan sclerotherapie of microschuim effectiever zijn. Voor deze vormen van oppervlakkige adertjes is laseren meestal niet de eerste keus. Lees er meer over in onze pagina over de behandeling van beenvaatjes (berkentakjes).
Bij Vaatzorgkliniek combineren we ervaring met persoonlijke zorg. Elke behandeling begint met een duplex-onderzoek om de juiste diagnose te stellen. Daarna maken we een behandelplan op maat. De meeste mensen zijn na één behandeling al klaar.
Ervaringen na laseren spataderen zijn over het algemeen zeer positief. Het herstel verloopt snel, de klachten nemen af en het resultaat is vaak binnen enkele weken zichtbaar. Spataderen verwijderen voor en na laat duidelijk zien wat het effect is van deze moderne behandeling. Heb je nog vragen? De specialisten van Vaatzorgkliniek staan voor je klaar.
Dit artikel is gebaseerd op onderzoek en publicaties uit gerenommeerde bronnen om u van de meest betrouwbare informatie te voorzien. Hier zijn enkele van de belangrijkste gebruikte bronnen:
Interventions for great saphenous vein incompetence
https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD005624.pub4/fullDoor gebruik te maken van deze bronnen weet je zeker dat het artikel gebaseerd is op actuele en wetenschappelijk getoetste informatie.