Dan ben je zeker niet de enige. Veel zwangere vrouwen zijn ontevreden over hun benen - maar met een spataderbehandeling kan dit worden aangepakt.
Heb je zichtbare bloedvaten op je dijen, kuiten, achter de knieën en op je enkels? Dan ben je een van de vele vrouwen die spataderen of beenvaatjes hebben. Je bent zeker niet de enige. Men zegt dat wel de helft van alle vrouwen dit heeft. Velen krijgen het tijdens de zwangerschap. Vroeger was dit iets waar je gewoon mee moest leven, maar nu, dankzij moderne technologie en veel kennis, is het echt makkelijk om weer mooie benen te krijgen.
Dat zoveel vrouwen spataderen hebben, komt doordat vrouwen zwanger zijn geweest en tijdens de zwangerschap neemt het risico aanzienlijk toe. Waarom? Men denkt dat het deels te maken heeft met de veranderde hormoonbalans. Maar men denkt nog meer dat het te maken heeft met het gewicht. Als je zwanger bent, kom je, zoals bekend, vaak meer dan tien kilo aan en dat creëert extra druk op de aderen. Daarnaast zit je veel stil, wat ook niet goed is. Een andere factor is dat het groeiende kind in de buik ook bloed nodig heeft, dus een zwangere vrouw heeft eigenlijk veel meer bloed in haar lichaam dan ze normaal heeft. Al met al zijn er verschillende factoren die een rol spelen. Een die ook niet vergeten mag worden is erfelijkheid. Spataderen en beenvaatjes zitten in de familie, wat betekent dat als een van je ouders spataderen heeft gehad, je genetisch geneigd bent om ze zelf ook op een bepaald moment in je leven te krijgen.
Dus, wat kun je doen om te ontkomen aan deze zichtbare, lelijke, slangachtige dingen op je benen? Dingen die ervoor zorgen dat het niet zo leuk is om een rok te dragen in de zomer. Wat je kunt doen, als je zwanger bent, is niet onnodig veel aankomen. Je moet ook zorgen dat je beweegt. Een ander goed idee is om tijdens de zwangerschap compressiekousen te dragen, maar ook na de zwangerschap. Ja, totdat je lichaam terug is bij zichzelf en je die opgezwollen gevoel in je benen niet meer ervaart.
Bij een tweede zwangerschap neemt het risico om getroffen te worden nog meer toe, dat is goed om in gedachten te houden.
Een spataderbehandeling is niet helemaal gratis, maar velen zien het als een goede investering in zichzelf. Eerst ontmoet je een specialist tijdens een vooronderzoek. De arts gebruikt echografie om te bepalen welk type je hebt en hoe diep het zit, enzovoort. Daarna kijk je naar behandelmethoden – er zijn lasers, schuim, lijm, en veel meer. Het is ook mogelijk om de verschillende methoden te combineren.
Spataderbehandeling wordt vaak gedekt door verzekeringsmaatschappijen. Neem contact op met je huisarts voor een verwijzing naar ons.
Dit artikel is gebaseerd op onderzoek en publicaties uit gerenommeerde bronnen om u van de meest betrouwbare informatie te voorzien. Hier zijn enkele van de belangrijkste gebruikte bronnen:
Door gebruik te maken van deze bronnen weet je zeker dat het artikel gebaseerd is op actuele en wetenschappelijk getoetste informatie.