We hebben de meest gestelde vragen over spataderen en beenvaatjes verzameld en de antwoorden vindt u hier. Mocht u toch nog een vraag hebben waarop u het antwoord niet kunt vinden, kunt u altijd contact met ons opnemen
Een spatader is een dikke, gezwollen en kronkelige ader die uitpuilt op de huid. Spataderen komen het vaakst voor op de onderbenen, dijen en voeten.
In de aderen zitten kleine kleppen die de bloedstroom naar het hart regelen. Deze kleppen slijten na verloop van tijd, en naarmate deze slijtage toeneemt, neemt het risico toe dat de kleppen gaan lekken. Wat er dan gebeurt, is dat het bloed terugstroomt en stuwt onder de veneuze kleppen. Het is deze stuwing die spataderen vormt.
Ongeveer dertig procent van alle mensen krijgt op enig moment in het leven last van spataderen. Spataderen zijn erfelijk, dus als een van uw ouders spataderen heeft gehad, heeft u een genetische aanleg om zelf spataderen te krijgen.
Overerving is de meest voorkomende oorzaak van spataderen en spataderen zijn voor bijna 100 procent erfelijk. Naast erfelijkheid worden spataderen ook vaak veroorzaakt door roken, overgewicht, inactiviteit en zwangerschap.
Spataderen zijn vaak duidelijk zichtbaar op de huid, maar u kunt ook diepere spataderen hebben die niet zichtbaar zijn. Bij een vooronderzoek worden de aderen in de benen met echografie gecontroleerd, waarna de vaatchirurg beslist welke behandeling het beste is en het beste resultaat geeft voor de patiënt.
De meest voorkomende symptomen van spataderen zijn vermoeide, zware en gezwollen benen. Bij verder gevorderde spataderen kan de huid geïrriteerd raken en kunnen jeuk en eczeem optreden. In het ergste geval kunnen spataderen veneuze beenwonden op de enkels veroorzaken, en deze beenwonden kunnen heel moeilijk te genezen zijn.
Nee, wij maken alleen gebruik van de modernste behandelvormen, waarvoor alleen plaatselijke verdoving nodig is.
Er wordt een zeer dunne katheter in het bloedvat ingebracht. In deze katheter wordt een laser ingebracht en vervolgens wordt de laser langzaam door de ader naar buiten getrokken. Dit zorgt ervoor dat de ader verschrompelt en verdwijnt. Het bloed vindt dan nieuwe wegen om te stromen.
Er wordt foam in de ader geïnjecteerd, waardoor de ader verschrompelt, waarna deze verdwijnt. Het bloed vindt dan nieuwe wegen om te stromen.
Flebectomie is een behandeling die vaak wordt gebruikt om grote en zichtbare spataderen te verwijderen. Bij deze behandeling wordt een kleine incisie aangebracht op de huid waar de spataderen zich bevinden, waarna de ader met de spatader eruit wordt getrokken.
Nee, het doet geen pijn om spataderen weg te halen. Er wordt alleen plaatselijke verdoving gebruikt, dus alleen de prik van de naald kan ongemak veroorzaken.
Ja, dat is volkomen normaal.
De methoden die tegenwoordig worden gebruikt, zijn zeer mild en de micro-incisies die in de huid worden gemaakt, zijn erg klein. De kleine incisies genezen na verloop van tijd vanzelf en veroorzaken geen blijvende littekens.
Als u genetisch vatbaar bent voor spataderen, kunnen spataderen zich gedurende uw hele leven ontwikkelen. Als spataderen terugkomen, zouden ze zijn gekomen, of je nu behandeld bent of niet. Wij behandelen en verwijderen bestaande spataderen, en ze zullen niet meer terugkomen in hetzelfde gebied. Maar nieuwe spataderen kunnen helaas ook op andere plaatsen verschijnen, want spataderen kunnen gedurende het hele leven ontstaan. Wij bieden garantie op de behandeling van de truncal ader, de ader die het vaakst met laser wordt behandeld en de oorzaak is van de spatader. Als u als patiënt tijdens de follow-up recanalisatie van een behandelde aderstam blijkt te hebben, bieden wij u een gratis heroperatie aan.
Een spataderoperatie duurt ongeveer een uur en wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. U kunt direct na de operatie naar huis en binnen enkele dagen uw normale activiteiten hervatten.
Spataderen zijn niet helemaal te voorkomen, maar u kunt het risico wel verkleinen door bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het handhaven van een gezonde en actieve levensstijl, waarbij de nadruk ligt op een goede bloedcirculatie in de benen.
Sommige vrouwen krijgen spataderen tijdens een zwangerschap. Bij de meeste vrouwen verdwijnen de spataderen na het einde van de zwangerschap, maar helaas niet in alle gevallen. Dan kan een behandeling nodig zijn om de spataderen te verwijderen. Tijdens de zwangerschap verandert de hormoonhuishouding en neemt het lichaamsgewicht plotseling toe, waardoor de bloeddruk stijgt, wat weer spataderen kan veroorzaken.
U kunt geen behandeling voor spataderen of beenvaatjes ondergaan als u zwanger bent. Als u borstvoeding geeft, kunt u pas 3 maanden na de bevalling worden behandeld. Tijdens het vooronderzoek kunt u dit beter overleggen met uw arts.
Ja, iedereen kan spataderen krijgen, het is niet geslachtsgebonden.
Na een spataderbehandeling kunt u lichte pijn ervaren, maar ook gezwollen en pijnlijke benen. Het is meestal niet nodig om u ziek te melden en het is bovendien belangrijk om direct na een behandeling weer redelijk actief te zijn.
Na de operatie voor spataderen zijn er zwellingen en blauwe plekken, maar die verdwijnen na enige tijd. Afhankelijk van het type behandeling kunnen kleine gaatjes van de naald te zien zijn, maar ook die verdwijnen vaak snel. Afhankelijk van de omvang van uw spataderen en hoe u op de primaire behandeling reageert, kan nazorg nodig zijn. Dit is minder uitgebreid en minder duur dan de primaire behandeling. In de meeste gevallen kan het desgewenst tegelijk met de follow-up worden uitgevoerd. Follow-up is nodig bij ongeveer 10-15% van de patiënten. Wij bieden gratis follow-up indien nodig na de behandeling. Wij raden ten minste 3-4 maanden aan om de chirurg in staat te stellen het effect van de primaire behandeling te beoordelen.
Ja, u mag vliegen als u spataderen hebt. Het kan echter een goed idee zijn om steunkousen te dragen, aangezien de druk tijdens het vliegen verandert. De steunkousen helpen de bloedcirculatie tijdens de vlucht te verhogen.
Een zeer groot deel van de mensen met spataderen krijgt ze door erfelijke factoren. U hebt een genetische aanleg voor spataderen als uw moeder of vader spataderen heeft gehad.
Spataderen zijn ongevaarlijk, maar kunnen leiden tot ernstigere ziekten zoals beenwonden of diepe veneuze trombose.
Spataderen ontwikkelen zich in de loop van de tijd, zodat de aandoening verergert als spataderen niet worden behandeld. Spataderen zijn ongevaarlijk, maar kunnen ernstige gevolgen hebben, zoals veneuze beenwonden en diepe veneuze trombose.
Wij bieden garantie op de behandeling van de grote stamader. Mocht u als patiënt, tijdens het controlebezoek, een rekanalisatie van een behandelde stamader laten zien, bieden wij u gratis een nieuwe operatie aan.
Varices is een ander woord voor spataderen. Het woord varices komt van het Latijnse woord "varices venarum". Het woord varices wordt vooral gebruikt in academische contexten.
Spataderen komen meestal voor in gebieden waar grote druk op de aderen staat of waar de bloedcirculatie slecht is. Dit gebeurt meestal in de benen, maar ja, u kunt ook op andere plaatsen spataderen krijgen. Spataderen kunnen ook voorkomen op de voeten, dijen en liezen. Dit laatste komt vaak voor in verband met een zwangerschap of bevalling.
Beenvaatjes zijn een cosmetisch ongemak dat geen lichamelijk ongemak veroorzaakt. Spataderen zijn een veneuze ziekte die lichamelijke pijn en geestelijk lijden kan veroorzaken.
Beenvaatjes worden verwijderd met scleroseren, wat een injectiebehandeling is.
Beenvaatjes zijn volkomen ongevaarlijk, maar als een persoon wijd verbreide beenvaatjes heeft die na een behandeling continu terugkeren, kan dit te wijten zijn aan onderliggende problemen, zoals spataderen.
Beenvaatjes op de benen worden verwijderd met microscleroseren. Bij deze behandelmethode wordt een medicijn met een zeer dunne naald in het zieke bloedvat geïnjecteerd. Er kunnen kleine prikjes worden gevoeld maar er treedt geen pijn op in verband met de behandeling.
Bij de behandeling van beenvaatjes worden de aderen waar de beenvaatjes zich bevinden dichtgemaakt, maar beenvaatjes kunnen ook in andere bloedvaten voorkomen. Voor een persoon met beenvaatjes is het belangrijk om vast te stellen dat er geen spataderen zijn. Als blijkt dat de persoon spataderen heeft, zullen de beenvaatjes terugkeren omdat spataderen de aanwezigheid van beenvaatjes beïnvloeden.
Een persoon met een genetische aanleg voor beenvaatjes kan niets doen om ze te voorkomen. Er kunnen echter verschillende voorzorgsmaatregelen worden genomen om het risico op beenvaatjes te minimaliseren. Overmatig zonnebaden en overgewicht zijn twee risicofactoren voor beenvaatjes die vermeden moeten worden.
Een behandeling van beenvaatjes met scleroseren duurt ongeveer 30 minuten.