Spataderen kunnen voor velen lichte pijn en ongemak veroorzaken die een beperking kunnen zijn in het dagelijks leven. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat spataderen zijn, waarom spataderen optreden en welke bijwerkingen er zijn bij spataderen.

Spataderen zijn gemeengoed; tot dertig procent van de bevolking heeft spataderen of zal spataderen krijgen op enig moment in hun leven. Velen vinden spataderen lelijk omdat ze vaak zeer zichtbaar zijn, dikke blauwe aderen die uitpuilen op de huid.

Wat zijn spataderen?  

Het woord spataderen kan enige verwarring veroorzaken omdat veel mensen denken dat het een knoop in de ader is - maar dat is niet waar. Een spatader is een poel van bloed dat zich heeft verzameld in een ader. De reden voor deze bloedophoping wordt hier beschreven:

Veneuze kleppen  

In onze aderen hebben we kleppen die helpen de bloedstroom te reguleren, zodat het bloed niet in de verkeerde richting stroomt, maar in plaats daarvan wordt gepompt naar het hart om te worden geoxygeneerd.

Defecte veneuze kleppen  

Zoals met de rest van het lichaam, slijten de veneuze kleppen ook met het ouder worden. Als de veneuze kleppen versleten of defect zijn, kunnen ze de bloedcirculatie niet reguleren, wat resulteert in bloed dat terugstroomt in de ader en zo grote druk op de ader creëert. Dit leidt tot het ophopen van bloed in poelen. Dit veroorzaakt spataderen.

Spataderen versus normale ader

Spataderen treffen één op de drie volwassenen en iedereen kan spataderen krijgen, maar ze komen vaak voor bij oudere mensen, zwangere vrouwen of mensen met overgewicht. Dit heeft te maken met het feit dat de aderen van oudere mensen meer versleten zijn en bij een zwangere vrouw zijn de aderen onder grote druk vanwege extra gewicht en veranderde hormoonbalans. Bij mensen met overgewicht is de bloedcirculatie vaak slecht en dit beïnvloedt de functie van de veneuze kleppen negatief.

Bijwerkingen bij spataderen

Bij mensen met spataderen zijn de symptomen en bijwerkingen verschillend. Sommige mensen merken nauwelijks dat ze spataderen hebben, terwijl bij anderen ze een grote last kunnen zijn die kan bijdragen aan het verminderen van de levenskwaliteit. De klachten die spataderen kunnen veroorzaken zijn vermoeide, zware en rusteloze benen, wat krampen kan veroorzaken, vooral 's nachts.

Als je al lang spataderen hebt en ze niet zijn behandeld, kunnen enkele van de bijwerkingen zijn:

  • Eczeem  
  • Pigmentatie van de huid rond de spataderen  
  • Veneuze beenulcera  
  • Tromboflebitis  
  • Diepe veneuze trombose  

Bij slechte bloedcirculatie gedurende een lange tijd zal dit de huid rond het gebied met spataderen beïnvloeden. Eczeem, dikkere huid en verkleuring zijn gebruikelijk. Bij ernstiger aandoeningen kunnen spataderen ook veneuze beenulcera op het onderbeen of de enkel veroorzaken. Een veneus beenulcus kan zo groot zijn als een handpalm en zo moeilijk te genezen dat ze aparte behandeling vereisen.

Een andere ernstige bijwerking bij spataderen is tromboflebitis, wat een bloedstolsel in een oppervlakkige ader is. Als dit bloedstolsel loskomt en met het bloed naar het hart stroomt, kan het vast komen te zitten in de longen en dat is een zeer ernstige aandoening.

Hoe ernstige bijwerkingen bij spataderen te vermijden?  

De bijwerkingen bij spataderen zijn allemaal gerelateerd aan slechte bloedcirculatie, en het risico op bijwerkingen hangt af van hoe lang de spataderen onbehandeld zijn gebleven. Om bijwerkingen bij spataderen te voorkomen, kan een persoon de bloedcirculatie verbeteren door:

  • Een gezonde en actieve levensstijl  
  • Veneuze pompoefeningen  
  • Compressiekousen  
  • Het vermijden van langdurig zitten of staan  

Door deze verschillende maatregelen in gedachten te houden, kan men het risico op ernstige bijwerkingen bij spataderen verminderen.

Behandeling van spataderen  

Een persoon die spataderen heeft met bijwerkingen die zo hinderlijk zijn dat ze de levenskwaliteit verminderen, kan ervoor kiezen om de spataderen te behandelen. De eerste stap naar een behandeling is een vooronderzoek met ultrageluid waarbij de snelheid van het bloed wordt gecontroleerd.

Een vooronderzoek wordt uitgevoerd bij Vaatzorgkliniek en duurt ongeveer dertig minuten. Na het vooronderzoek zal de arts verschillende behandelopties met de patiënt bespreken.

Er zijn verschillende goede behandelingen voor spataderen en ze zijn eenvoudig en minimaal invasief.

Laserbehandeling: Bij een laserbehandeling wordt een katheter in de beschadigde ader gebracht, waarna een laser in de katheter wordt ingebracht en vervolgens langzaam wordt verwijderd. De warmte van de laser zorgt ervoor dat de beschadigde ader sluit en spataderen met bijwerkingen verdwijnen.

Schuimbehandeling: Bij een schuimbehandeling om spataderen met bijwerkingen te verwijderen, wordt een geneesmiddel in de beschadigde ader geïnjecteerd. Dit geneesmiddel zorgt ervoor dat de ader sluit, het bloed vindt andere wegen en de spatader verdwijnt.

Flebectomie: Om de cosmetische problemen van spataderen, d.w.z. de dikke aderen die op de huid zwellen, te behandelen, wordt een zogenaamde haaknaaldtechniek gebruikt, ook wel flebectomie genoemd. Hier wordt een kleine snee in de huid gemaakt waar de ader ligt, waarna een stuk van de beschadigde ader wordt verwijderd. Deze behandelvorm wordt vaak gebruikt in combinatie met laserbehandeling.

Deze behandelmethoden zijn effectieve manieren om spataderen te verwijderen en daarmee ook de bijwerkingen van spataderen te beperken.