Vaatzorg Kliniek Logo
✓ De beste behandelmethoden
Leer meer over

Spataderen

Spataderen zijn een veel voorkomende ziekte

Spataderen (varices) is een ziekte die wordt veroorzaakt door vernauwingen van de bloedbaan. In de bloedvaten van de benen, de aderen, zitten kleppen die ervoor zorgen dat het bloed terugstroomt naar het hart en niet de verkeerde kant op gaat. Maar als de kleppen of de aderen verzwakken, neemt de druk toe – en u krijgt spataderen.

Komen voor bij zowel vrouwen als mannen

Ongeveer 30 procent van de vrouwen en 15 procent van de mannen krijgt spataderen. Spataderen ontstaan vaak in verband met zwangerschap wanneer het lichaam zwaarder en de hormonale balans veranderd is. Spataderen bij mannen ontwikkelen zich als ze iets ouder zijn. Bij patiënten die in hogere leeftijdscategorieën zitten is het verschil in voorkomen van spataderen tussen de geslachten wat kleiner.

Hoe ontstaan ze?

Uit onderzoek blijkt dat spataderen grotendeels erfelijk zijn. Andere factoren waarvan is aangetoond dat ze het risico op het ontwikkelen van spataderen beïnvloeden, zijn onbalans in vrouwelijke geslachtshormonen, verminderde bloedcirculatie en leefstijlfactoren zoals gebrek aan lichaamsbeweging en obesitas.

Symptomen

Spataderen verschijnen als verwijde en kronkelige bloedvaten, aderen, meestal aan de binnenkant van de onderbenen. Als ze oppervlakkig zijn, verschijnen ze als blauwe, knobbelige bultjes op de huid. De manier waarop spataderen worden ervaren, varieert afhankelijk van de ernst van de ziekte. Sommige patiënten zien ze vooral als een esthetisch probleem en kleden zich niet graag met blote benen, zelfs als het buiten heel warm is.

Voor anderen zijn spataderen pijnlijker van aard. Zwelling van de voeten en enkels, een gevoel van spanning of zwaarte en jeuk zijn veelvoorkomende symptomen en soms kan zich vocht ophopen rond de enkels. Als een spatader wordt doorboord, kan deze hevig bloeden. Sommige personen ontwikkelen eczeem boven op de spataderen of rond de enkels, die kunnen leiden tot moeilijk te genezen wonden.

Beoordeling van spataderen

Spataderen zijn onderverdeeld in zes gradaties van ernst of categorieën. C1-2 worden als mild beschouwd en behandeling wordt vaak gezien als een cosmetische ingreep. De categorieën 3 t/m 6 worden gezien als ernstige ziekte. Er bestaat echter altijd het risico dat de onschadelijke spataderen verergeren. Het is daarom verstandig om het probleem te verhelpen voordat de spataderen zich ontwikkelen tot een ernstige ziekte.

De Vaatzorgkliniek verwijdert uw spataderen effectief en voorzichtig met methoden die blijvend resultaat geven. Wij bieden alle behandelingsvormen aan; laser, echo, foam en lijm of een combinatie hiervan. De overgrote meerderheid van spataderen is gemakkelijk te behandelen en de procedure wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving.

Onderzoek met echografie

Voordat we beslissen welke behandelmethode geschikt is voor uw specifieke spataderen, voert de vaatchirurg / fleboloog een klinische beoordeling en een echografie uit. Het onderzoek toont de aard van uw spataderen aan, hoe diep ze zitten en of ze onschuldiger of ernstiger van aard zijn. Dit is vooral belangrijk als u eerder voor spataderen bent behandeld.

Na het onderzoek stelt de specialist vragen op basis van uw problemen en geeft u suggesties voor een oplossing. Als u instemt met een behandeling, wordt een afspraak gemaakt. U krijgt schriftelijke informatie en instructies over hoe u zich moet voorbereiden.

In meeste gevallen kunt u uw behandeling laten vergoeden door uw ziektekostenverzekering. Er zijn bepaalde criteria waaraan moet worden voldaan om binnen het medische kader te vallen. U krijgt bij uw eerste bezoek direct te horen of uw problemen tot die categorie behoren of niet.

Na de behandeling

Wij verwijderen uw spataderen effectief en voorzichtig met methoden die blijvende resultaten opleveren – op basis van uw persoonlijke behandelplan. De procedures worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving.

Er zijn geen fysieke beperkingen na de behandeling en meestal is het niet nodig om ziekteverlof te plannen. Na de behandeling is het soms nodig om compressiewikkels aan te brengen. In dit geval wordt het been van de patiënt in een compressiewikkel gewikkeld die na 24 uur moet worden verwijderd.

Na de behandeling kunt u direct naar huis en verder gaan met uw dagelijkse activiteiten. Als het been gezwollen raakt, of als er lichte pijn is, kunt u kiezen voor een steunkous als u merkt dat dit verlichting geeft.

Het is goed om te bewegen zoals gewoonlijk, en dat kan al gelijk na de behandeling. Om rekening te houden met het risico van infectie moet u ongeveer 10 dagen baden, zwemmen en soortgelijke activiteiten vermijden totdat alle injectieplaatsen zijn genezen.

Patiënten die behandeld worden bij Vaatzorgkliniek hebben de mogelijkheid om 2-4 maanden na de behandeling een vervolgconsult in te plannen. Tijdens dit consult, waar vaak een duplexonderzoek wordt uitgevoerd, kan onze chirurg het succes en de opvolging van het behandelplan bevestigen. Daarom moedigen we patiënten van Vaatzorgkliniek aan om proactief contact op te nemen met de kliniek om een vervolgafspraak te regelen.

Natuurlijk kunt u altijd contact met ons opnemen als u zorgen of vragen heeft over uw behandeling.

Wilt u meer weten over spataderen, lees dan ons artikel “Feiten over spataderen”.

Zie ook: Kunnen we u helpen?

Kontakt oss

Wij staan ​​klaar om u
te helpen met uw spataderen

Een afspraak makenBel 085 888 2200

Klaar om van uw spataderen af te komen?

Boek een consult bij de dichtstbijzijnde kliniek
Een afspraak maken →
Vaatzorg Kliniek Logo

Vind ons

Utrecht

Biltstraat 397 - 423
3572 AV Utrecht

Volendam

Schoolstraat 15-17
1131 CK in Volendam

Waalre

Van Dijklaan 9
5581 WG, Waalre

Wormerveer

Zaanweg 119B
1521 DS Wormerveer

crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram